Piele Uscata: Cauze, Sfaturi și Tratamente Pentru Hidratare

Piele uscata pe fata

Pielea uscata este o problemă întâlnită de mulți oameni. Aceasta poate provoca disconfort și poate afecta aspectul general al pielii. O piele uscată se caracterizează prin lipsa de fermitate, senzația de deshidratare și, în unele cazuri, mâncărimi. 

De cele mai multe ori, pielea uscată nu este un motiv major de îngrijorare, nefiind o afecțiune severă. Totodată, dacă această problemă persistă, un consult dermatologic este recomandat.

Este important să înțelegem cauzele pielii uscate, pentru a ști cum să le prevenim. Odată ce cunoaștem cauzele, putem evita agravarea simptomelor și apariția pielii foarte uscate, o afecțiune cu simptome mai severe.

Astfel, vom explora împreună cele mai eficiente recomandări și tratamente pentru hidratarea naturală a pielii, dar și cum să ne ferim de această problemă.

Ce Este Pielea Uscată?

Piele foarte uscata pe fata si rozacee

Source

Pielea uscată este o afecțiune în care pielea nu reușește să rețină suficientă umiditate. Aceasta se mai numește și xeroză, și poate duce duce la o senzație de strângere, mâncărime și descuamare. Uscarea pielii poate apărea pe orice parte a corpului.

În general oamenii se confruntă cu următoarele zone de piele uscată:

  • Zona feței (în special în aria obrajilor, a nasului și buzele) 
  • Piele uscată pe mâini și picioare
  • Zona coatelor și a genunchilor 

Pielea uscată poate varia în gradul de severitate și se poate agrava odată cu o întreținere precară, factori de mediu și lipsa unui tratament. 

În cazuri severe, pielea devine foarte uscată. Acest fapt poate duce la apariția eczemelor sau crăparea ei, aceasta devenind susceptibilă la infecții. Totuși, în cele mai multe cazuri, o piele uscată este o problemă estetică.

Cauzele Pielii Uscate

Deși cauzele pielii uscate sunt diverse, există o serie de factori des întâlniți care duc la uscarea pielii. Aceștia sunt de două tipuri:

Factori Interni

Gena ADN factor intern a pielii uscate

Source

  • Vârsta. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de uleiuri naturale ale pielii scade, ceea ce poate duce la piele uscată. De aceea, s-ar putea ca oamenii cu piele mai grasă să îmbătrânească mai încet, spune Kristina Collins.
  • Predispoziția genetică. Unele persoane sunt predispuse genetic la pielea uscată. Din păcate, acest aspect nu este controlabil. Totodată, se poate veni în ajutorul geneticii cu o dietă sănătoasă și stabilizarea nivelului de stres, în special când vine vorba de afecțiuni care se pot declanșa pe baza acestuia, cum ar fi eczemele sau Psoriazisul.
  • Afecțiuni medicale. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi dermatita atopică, psoriazisul și hipotiroidismul, pot provoca piele uscată.

Factori Externi

  • Vremea de afară. Sezonul rece este deseori asociat cu răceli, piele uscată, migrene și alte afecțiuni minore. Frigul, vântul puternic și aerul uscat pot contribui la deshidratarea pielii.
  • Utilizarea excesivă a produselor de curățare. Folosirea în exces a săpunurilor, exfolianților, sau a produselor de curățare a pielii poate îndepărta uleiul de pe suprafața acesteia. Produsele pentru tenul acneic sunt de asemenea asociate cu uscăciune la nivelul pielii.
  • Expunerea la substanțe chimice dure. Anumite substanțe chimice din produsele de uz casnic sau din locul de muncă pot afecta negativ hidratarea pielii.
  • Băile fierbinți și dușurile prelungite. Acestea pot îndepărta acel ulei prezent natural pe piele, interfera cu bariera pielii, și pot agrava uscăciunea. Când pielea e sănătoasă, poți să te relaxezi cu o baie fierbinte, însă ai grijă să te hidratezi intens după aceea cu un ser și o cremă hidratantă.

Factori De Risc Pentru Pielea Uscată

sol desertic si arid ca reprezentare a pielii uscate

Source

Există anumiți factori care pot crește riscul de a dezvolta piele uscată. Aceștia includ:

  • Vârsta înaintată;
  • Experiența anterioară cu afecțiuni dermatologice;
  • Expunerea frecventă la factori de deshidratare;
  • Utilizarea produselor cosmetice inadecvate;
  • O dietă inadecvată;

Cum Să Recunoaștem Pielea Uscată

Femeie aplicand exfoliant pentru a trata pielea de pe fata

Source

Pentru a recunoaște pielea uscată, este important să fim atenți la simptomele comune. Acestea pot include:

  • Senzație de strângere a pielii;
  • Mâncărime persistentă (prurit);
  • Roșeață sau iritație;
  • Descuamarea sau crăparea pielii;
  • Aspect tern sau aspru;

De Ce Pielea Uscată Afectează Sănătatea Pielii?

Femeie care se uita in oglinda la pielea de pe fata si de pe corp

Source

Netratată, pielea uscată poate avea un impact negativ de lungă durată. Pe lângă disconfortul creat, pielea uscată reprezintă o deteriorare a barierei naturale de protecție a pielii. În timp, se pot dezvolta complicații vizibile, cum ar fi eczeme, crăparea pielii, dermatita, sau chiar infecții. 

De asemenea, crește și disconfortul creat, iar aspectul descuamat va fi mai dificil de tratat și de acoperit cu produse cosmetice (ex.: BB Cream).

Totodată, pielea uscată poate deveni mai susceptibilă la infecții și poate accelera procesul de îmbătrânire prematură a acesteia.

Sfaturi Pentru Hidratarea Naturală A Pielii Uscate

  1. Bea suficiente lichide. Hidratarea adecvată este esențială pentru a menține pielea hidratată. Asigură-te că bei cantitatea recomandată de apă pe parcursul zilei.
  2. Folosește un umidificator. Umidificatoarele pot adăuga umiditate în aerul din interior, ceea ce poate ajuta la menținerea hidratării pielii.
  3. Aplică o cremă hidratantă. Folosește o cremă hidratantă de înaltă calitate, care conține ingrediente naturale și umectante pentru a reține umiditatea în piele.
  4. Evită expunerea prelungită la apă caldă. Dușurile fierbinți și băile prelungite pot agrava uscăciunea pielii. 
  5. Poartă haine din materiale naturale. Evită hainele din materiale sintetice care pot irita pielea. Optează pentru haine din bumbac sau alte materiale naturale.

Remedii Pentru Piele Uscata

Crema cu Extract de Melc ca remediu pentru pielea uscata

 

Există numeroase tratamente disponibile pentru a ajuta la hidratarea pielii uscate. Acestea pot include:

  • Loțiuni și creme hidratante. Vezi Crema cu Extract de Melc, o cremă curată și hipoalergenică, perfectă pentru hidratare intensă și piele uscata;
  • Uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de măsline;
  • Exfoliere delicată a pielii pentru a îndepărta celulele moarte;
  • Aloe vera;
  • Tratamente profesionale, cum ar fi terapia cu laser sau terapia fotodinamica. Aceasta se aplică doar în cazuri severe și în alte boli de piele.

Alimentația Și Hidratarea Adecvată

Mancare sanatoasa ca ajutor pentru ten si corp

Source

Recomandăm o dietă care să conțină: 

  • Alimente bogate în acizi grași omega-3, vitamina C și vitamina E. Acestea se regăsesc în pește gras, fructe de pădure și legume cu frunze verzi. 
  • Proteine din surse curate. Alege să consumi carne și legume cu aport ridicat de proteine (pui, curcan, ouă, linte, fasole, etc.) din surse de calitate. 
  • Carbohidrați complecși. Aceștia se regăsesc în produse integrale și conțin un aport ridicat de fibre.
  • Fructe și legume. Nivelul ridicat de apă și fibre, precum și de vitamine din acestea contribuie la sănătatea pielii. 

De asemenea, asigură-te că bei destulă apă și alte lichide pe parcursul zilei. O alimentație sănătoasă și hidratarea adecvată pot contribui semnificativ la menținerea unei pielii sănătoase și hidratate.

Utilizarea Corectă A Produselor De Îngrijire A Pielii

Este important să utilizezi produse de îngrijire a pielii potrivite pentru pielea uscată. Optează pentru produse cu ingrediente hidratante și emoliente, care ajută la menținerea umidității în piele. 

Evită produsele care conțin alcool sau parfumuri puternice, deoarece acestea pot agrava uscăciunea pielii.

Încearcă Crema cu Extract de Melc, recunoscută pentru hidratarea intensă și formula ei hipoalergenică!

Evitarea Factorilor De Exacerbare A Pielii Uscate

Femeie care se acopera de soare pentru a proteja tenul

Source

Există anumiți factori care pot agrava pielea uscată. Este important să îi eviți pe cât posibil. 

Acești factori includ:

  • Expunerea prelungită la soare. Folosește BB Cream cu SPF 30 pentru un plus de protecție când ieși din casă;
  • Fumatul și expunerea la fumul de tutun;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Stresul cronic.

Probleme Specifice ale Pielii Uscate

Piele sanatoasa vs. piele foarte uscata

Source

Piele Uscată pe Față și Coji

Pielea uscată pe față poate fi o problemă comună, mai ales în timpul sezonului rece sau în condiții meteorologice extreme. Aceasta se manifestă prin senzația de strângere, descuamare și, uneori, apariția cojilor.

Soluție:

O îngrijire adecvată și utilizarea de produse hidratante pot ajuta la ameliorarea acestor simptome. De asemenea, un aport de apa ridicat va contribui la refacerea pielii foarte uscate.

Piele Uscată pe Mâini

Piele uscata pe maini

Source

Mâinile sunt supuse unor agenți abrazivi în mod frecvent, ceea ce le poate usca și irita pielea. Spălarea frecventă a mâinilor, expunerea la substanțe chimice sau factorii de mediu pot agrava problema.

Soluție:

Pentru a trata pielea uscată de pe mâini, este important să se utilizeze creme hidratante pentru mâini și să se evite expunerea excesivă la factori de deshidratare. Printre aceștia se numără soarele puternic, unii detergenti, săpunuri și substanțe chimice abrazive.

Piele Uscată pe Picioare

Piele uscata pe picioare

Source

Pielea uscată pe picioare poate fi cauzată de purtarea încălțămintei nepotrivite, expunerea la umezeală sau pur și simplu de lipsa hidratării corespunzătoare.

Soluție:

Utilizarea unei loțiuni hidratante și purtarea șosetelor și a încălțămintei adecvate poate contribui la ameliorarea acestui disconfort. Optează pentru materiale de calitate (ex.: bumbac) și evită-le pe cele sintetice.

Piele Uscată și Mâncărime

Piele uscata si mancarime

Source

Uscarea pielii poate fi însoțită de mâncărime intensă, ceea ce poate fi extrem de deranjant. Mâncărimea poate fi cauzată de lipsa de umiditate în piele și poate fi agravata de expunerea la factori de deshidratare.

Soluție:

Pentru a calma mâncărimea, este important să se utilizeze creme și loțiuni hidratante cu profil anti-prurit și să se evite scărpinarea excesivă.

Piele Uscată la Copii

Piele uscata la copii

Source

Pielea uscată la copii poate fi o preocupare pentru părinți. Factori precum temperatura scăzută, expunerea la vânt și utilizarea frecventă a săpunului pot afecta pielea sensibilă a copiilor.

Soluție:

Utilizarea de produse de îngrijire blânde și hidratante pot ajuta la menținerea sănătății pielii copiilor.

Piele Uscată pe Sâni

Pielea uscată pe sâni poate fi o problemă pentru femei, mai ales în timpul sezonului rece sau în timpul sarcinii și alăptării. Dacă observi piele uscată în zona respectivă a corpului, nu te panica. 

De cele mai multe ori, această problemă nu reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Totodată, recomandăm un consult dermatologic de specialitate.

Soluție:

Pentru a ameliora pielea uscată pe sâni, se recomandă utilizarea de creme hidratante și evitarea expunerii prelungite la temperaturi extreme. 

Este important să consulți un specialist pentru a determina dacă zona de piele uscată și alte probleme reprezintă simptome ale altei afecțiuni. Pielea uscată pe sâni poate semnala eventuale probleme de sănătate.

Concluzie

Epiderma umana si celulele pielii

Source

Pentru a avea o piele sănătoasă și strălucitoare, este important să acordăm o atenție deosebită hidratării și îngrijirii adecvate a pielii.

Pentru o rutină de îngrijire completă și eficientă, încearcă produsele Nuoderm! Descoperă seturile promoționale pentru a te bucura de o piele frumoasă și sănătoasă.

Nu uita că fiecare piele este diferită, așa că este esențial să afli ce funcționează cel mai bine pentru tipul tău de ten. Fii răbdător și perseverent în îngrijirea pielii tale, iar rezultatele vor fi pe măsură.


Ai întrebări?